Mihai Balan

4 ani de Tabăra de Testare

Anul care tocmai s-a încheiat a fost, pentru Tabăra de Testare București, al patrulea an de existență. Pentru mine, a fost anul în care am reușit să particip din nou la întâlnirile lunare, după o pauză de aproximativ 3 ani.

Dacă stau să privesc înapoi, nu am o explicație prea bună pentru acest hiatus. Pur și simplu, după ce primele ediții s-au desfășurat cam toate la sediul Adobe România, m-am învățat cu binele. Iar când a trebuit să îmi planific câte o zi în așa fel încât să ajung în alte părți ale orașului la ora 18:30, mi-am găsit scuze. O zonă de confort din care n-am ieșit o vreme prea îndelungată.

Revenind însă la Tabăra de Testare din prezent, reîntâlnirea a fost o ieșire din cotidian plăcută și foarte binevenită. Am descoperit și am redescoperit oameni faini care mi-au deschis din nou apetitul pentru învățat, pentru reflectat la munca de zi cu zi dincolo de task-urile din Jira și, mai ales, mi-au dat un chef nebun de-a vorbi din nou în public. Astfel că la ediția aniversară din noiembrie am profitat de existența în program a unei secțiuni de lightning talks pentru a pune pe hârtie o idee care-mi dădea târcoale de ceva vreme, despre relația dintre design și testare. Slide-urile (cu speaker notes) se găsesc mai jos, iar înregistrarea video a prezentării este pe YouTube.

Printr-o coincidență interesantă, la puțină vreme după ce am ținut prezentarea de mai sus, am descoperit într-un teanc de notițe și documente, scheletul unei prezentări pe care am ținut-o la una din primele ediții Tabăra de Testare. Citind lista de idei principale din «Being a lazy tester» sunt destul de convins că am fost, la momentul respectiv, mai ambițios decât puteam duce.

«Being a lazy tester» draft

Cu toate astea, am constatat cu surprindere un lucru: o seamă de idei recurente, din care unele au ajuns, rafinate și explicitate, și în prezentarea de anul trecut. Iar constanța asta îmi dă oarecum convingerea că există ceva conținut util în ele, fie și doar ca experiență personală.